logo

  • Αρχική Σελίδα
  • Επιστημονική Δραστηριότητα
  • Σύνοψη Επιστημονικής Δραστηριότητας

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Αργύρης είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Παθολόγος-Ογκολόγος και κλινικός ερευνητής με εξειδίκευση στην εκτίμηση και θεραπεία ασθενών με νεοπλάσματα πνεύμονα και κεφαλής/τραχήλου. Είναι Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. και έχει εκλεγεί Επισκέπτης Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 2014 έχει ενταχθεί στο επιστημονικό δυναμικό του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Υγεία.

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και ιδιαίτερα στην στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία, που αφορούν τόσο στα πρώιμα στάδια των όγκων όσο και σε προχωρημένα νεοπλάσματα της κεφαλής/τραχήλου και του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων που στοχεύουν σε μόρια-στόχους, όπως οι αναστολείς της αγγειογένεσης, ο υποδοχέας του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), η πολύ-(ADP-ριβόζη) πολυμεράση, το πρωτο-ογκογονίδιο τυροσινικής κινάσης Src, το πρωτεοσώμα, τα μόρια-στόχοι της ραπαμυκίνης στα θηλαστικά (mTOR), οι διακετυλάσες της ιστόνης, και άλλα νεώτερα φάρμακα.

Ο Καθ. Αργύρης έλαβε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990. Εν συνεχεία, το 1991-1992, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Ιατρός άνευ ειδικότητας, και ακολούθως το 1993-1994, ειδικεύτηκε στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο».

Το 1994 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην ειδικότητα και εξελίχθηκε ακαδημαϊκά. Συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο Beth Israel Medical Center στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσε την ειδίκευση της Παθολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale. Το 2000 βραβεύτηκε με την υποτροφία Νέου Ερευνητή για κλινική/μεταφραστική έρευνα από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR). Από το 2000 έως το 2005, ο Καθ. Αργύρης διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο Πανεπιστημίου του Northwestern στο Σικάγο (Ιλινόις), όπου ηγήθηκε ερευνητικών πρωτοκόλλων για νεοπλάσματα θώρακος και κεφαλής/τραχήλου στο Αντικαρκινικό Κέντρο Robert H. Lurie. Ακολούθως, το 2005 προήχθει σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, και το 2009 εξελέγει Τακτικός Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ενώ ανέλαβε και διοικητικά καθήκοντα ως Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Παθολογίας-Ογκολογίας. Παράλληλα, διατέλεσε Διευθυντής του Ερευνητικών Προγραμμάτων για τα νεοπλάσματα κεφαλής/τραχήλου και θώρακα του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (UPCI), ένα κέντρο αναγνωρισμένο διεθνώς στον τομέα αυτό. Ως Ιατρικός Διευθυντής, εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην ανάπτυξη κλινικών μελετών μέσα από το πρόγραμμα SPORE (Specialized Programs of Research Excellence) του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των Η.Π.Α (National Cancer Institute-NCI).

Το 2011, ο Καθ. Αργύρης προσλήφθηκε σε σημαντική διοικητική θέση στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, όπου και μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Παθολογίας-Ογκολογίας και κατείχε την διακεκριμένη έδρα Ογκολογίας (A.B. Alexander Distinguished Chair in Oncology), ενώ ήταν και Διευθυντής για την Κλινική Έρευνα στο εγκεκριμένο από το NCI Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου του Πανεπιστήμιου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (Cancer Therapy & Research Center- CTRC).

Ο Καθ. Αργύρης έχει εκλεγεί Εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Παθολογίας (Fellow of the American College of Physicians). Είναι μέλος των Κεντρικών Επιτροπών του Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) για τα νεοπλάσματα κεφαλής/τραχήλου και θώρακα καθώς και της Επιτροπής για τον καρκίνο του πνεύμονα του Southwest Oncology Group (SWOG), όπως και μέλος του Ευρωπαικού Οργανισμού για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC). Επιπρόσθετα, έχει διετελέσει κύριος Επιβλέπων Ερευνητής σε πολυάριθμες ολοκληρωμένες κλινικές μελέτες φάσης I-III, καθώς και σε τρέχουσα ερευνητικά προγράμματα συνεργασίας ερευνητικών ομάδων των Η.Π.Α., που αφορούν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες φάσης II και ΙΙΙ (όπως E1305, E3508, και S1206). Το 2009 για τις ερευνητικές του δραστηριότητες έλαβε βραβείο ως διακεκριμένος ερευνητής κάτω των 46 ετών από το ECOG, μία από τις μεγαλύτερες συνεργατικές ογκολογικές ομάδες των Η.Π.Α.. Το ερευνητικό του έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α (NCI), συμπεριλαμβανομένου ενός R21 επιχορηγούμενου ερευνητικού προγράμματος για την μελέτη μίας νέας θεραπείας με δράση στον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Παράλληλα, διετέλεσε μέλος των Επιτροπών του Εθνικού Αντικαρκινικού Δικτύου των ΗΠΑ NCCN (National Comprehensive Cancer Network) όσον αφορά τις οδηγίες για την θεραπεία των νεοπλασμάτων κεφαλής/ τραχήλου και πνεύμονα.

Ο Καθ. Αργύρης έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα, περιλήψεις και κεφάλαια βιβλίων, είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης (Associate Editor) του ιατρικού περιοδικού «Head and Neck» και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των ιατρικών περιοδικών «Forum of Clinical Oncology», «Anticancer Research» και «the Open Lung Cancer Journal». Επίσης διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Journal of Clinical Oncology». Ο Καθ. Αργύρης διακρίνεται συνεχώς από το 2008 με την εκλογή του στις ετήσιες λίστες των καλύτερων ογκολόγων στις Η.Π.Α. «Best Doctors, U.S. News and World Report» και «America’s Top Doctors».

Δημοσιεύσεις